Federació Catalana de Tennis de Taula

Zhang, Duran, Moscoso i Vílchez, amb il·lusió màxima

Cada edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona és una oportunitat de veure en viu a casa nostra quatre jugadors de gran nivell situats en posicions molt altes del rànquing mundial. Danq Qiu, Anton Källberg, Simon Gauzy i Álvaro Robles seran els quatre grans noms propis de l’edició d’enguany.

Igualment, però, cada edició del prestigiós torneig barceloní té també l’al·licient de veure quatre destacats jugadors i jugadores del tennis de taula català i estatal competir davant aquestes figures de l’àmbit mundial en una ronda de quarts de final on les sorpreses no han estat inèdites al llarg de la història de la competició. En la 36a edició del Ciutat de Barcelona, que tindrà lloc a partir de les cinc de la tarda del dissabte 25 de novembre, al Poliesportiu La Salle Bonanova, la participació local comptarà amb Sofia-Xuan Zhang, Marc Duran, Camila Renata Moscoso i Miguel Ángel Vílchez.

La participació femenina, una iniciativa consolidada

Per tercer any consecutiu, el TICB comptarà en la seva selecta relació de vuit participants amb dues jugadores integrades al quadre únic de competició. Si el 2021 van ser Gàlia Dvorak i Maria Xiao les que van obrir aquest camí, i l’any passat va ser el torn de Sofia-Xuan Zhang i Anya Gaponova, en aquesta edició seran Sofia-Xuan Zhang, que repetirà per tant participació, i Camila Renata Moscoso les dues jugadores que donaran forma a una iniciativa ja consolidada  com un nou segell de marca d’un torneig que sempre ha apostat per la innovació.

Van ser innovacions en edicions ja llunyanes les proves pilot que es van fer dels serveis per davant, de la pilota de 40 mil·límetres de diàmetre i dels jocs a onze punts abans que s’aprovessin com a regles oficials per la ITTF; ho va ser també el 2019 incorporar al quadre de competició un jugador provinent del tennis de taula adaptat, el campió del món Jordi Morales; i és innovador des de fa tres edicions la presència al torneig de dues jugadores que amplien l’espectre d’un torneig que, sense deixar de ser de categoria única, ha passat de ser només masculí a tenir caràcter mixt.

A continuació presentem amb més detall els quatre representants del tennis de taula català i estatal al Ciutat de Barcelona 2023:

SOFIA XUAN-ZHANG

La jugadora gironina tindrà l’honor de ser la primera en repetir presència al TICB des que el torneig incorpora participació femenina. L’any passat va debutar davant l’austríac Robert Gardos, posterior campió del torneig i a qui Sofia va plantar cara guanyant-li alguns punts de mèrit en el primer i el tercer sets.

En el seu palmarès destaquen els dos títols de campiona d’Espanya individual absoluta que va alçar el 2019 i el 2022, així com la lliga de Superdivisió femenina guanyat amb el Girbau Vic la temporada 2020-21. Aquesta temporada ha canviat el club osonenc pel Cartagena, precisament on jugava la seva mare Xu Hong quan Sofia va néixer fa 24 anys. Poc després, però, el fitxatge de la mare pel Foment Deportiu Cassanenc va portar-les a Girona, on Sofia va créixer i va començar a donar les primeres passes formatives d’una trajectòria que l’ha dut a ser una de les principals referències del tennis de taula estatal en l’esfera internacional, on actualment ocupa el lloc 124 del rànquing mundial.

MARC DURAN

Quatre anys després el Ciutat de Barcelona tornarà a veure en acció a Marc Duran, amb unes quantes edicions d’experiència al torneig però que no hi prenia part des del 2019. Al pavelló de La Salle el dia 25 buscarà la sorpresa als quarts de final per intentar pujar al podi del torneig per tercer cop, després d’haver-ho fet ja anteriorment en les edicions del 2010 i el 2014.

El jugador vilanoví de 37 anys és el vigent campió d’Espanya individual absolut després de revalidar el març a Jaén el títol guanyat l’any passat a Santander. Va ser la tercera corona estatal de Marc Duran, que abans d’aquestes dues consecutives havia guanyat la primera el 2015, quan per fi va fer-se amb un títol que se li havia resistit en cinc finals anteriors.

Des de fa catorze temporades juga a l’Enoli Les Borges Vall, amb qui ha guanyat dues lligues de Superdivisió i quatre Copes del Rei. En l’àmbit català, ha estat sis vegades campió de Catalunya individual absolut, a més d’una nombrosa collita d’èxits en proves de dobles i per equips.

CAMILA RENATA MOSCOSO

La participació de Camila Renata Moscoso al Ciutat de Barcelona del pròxim dia 25 suposarà un remarcable registre de precocitat, ja que amb només 16 anys la jugadora de Montgat serà la més jove en prendre-hi part, si no de tota la història del torneig, sí com a mínim de l’última desena d’edicions.

La jugadora del Girbau Vic ja havia apuntat en les categories d’edat que era una de les joves emergents del tennis de taula català amb més projecció de futur, i ho va confirmar plenament el juny passat en proclamar-se campiona de Catalunya absoluta imposant-se en la final d’Igualada a Irina Gimeno, companya seva al club osonenc.

Per a Camila, la presència al Ciutat de Barcelona serà un premi associat a aquell títol i una experiència única i singular per a la seva formació, que té anys encara de creixement i progressió per endavant tot i haver inscrit ja el seu nom al palmarès de campiones absolutes individuals del tennis de taula de casa nostra.

MIGUEL ÁNGEL VÍLCHEZ

En una edició del TICB amb sis cares noves i només dues (Sofia-Xuan Zhang i Marc Duran) que ja han pres part anteriorment al torneig barceloní, un altre dels debutants serà el jugador andalús Miguel Ángel Vílchez.

Nascut a La Zubia fa 27 anys, Vílchez va apuntar alt en la seva trajectòria per les categories d’edat, en les que es va proclamar campió en tots els graons de l’escala formativa. Com a sènior, ha estat dos cops campió d’Espanya de dobles, títol que ostenta actualment després d’haver guanyat aquesta prova a Jaén fent parella amb Carlos Franco. A nivell individual, un tercer lloc és el millor registre en el campionat estatal de l’actual jugador del Visit Pontevedra Monte Porreiro, a qui ha contribuït de manera decisiva a situar en les actuals posicions capdavanteres que l’equip gallec ocupa a la Superdivisió.

bcn.cat
escport.cat
ufec.cat
diba.es
escport.cat
bcn.cat
L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.